torek, 25. november 2008

Gasilci preizkušali hidrante

V nedeljo dopoldne so se gasilci PGD Muljava odpravili po KS Muljava preizkusiti vse nadzemne in podzemne hidrante.
Po njihovi izjavi je stanje zadovoljivo. Hidranti, ki tokrat niso prišli na vrsto, bodo preizkušeni v eni od naslednjih nedelj.



Pri preizkušanju hidranta (Foto: Borut Brodnjak)

Nov rondo pomemben tudi za Muljavo

Na zimo se je začela težko pričakovana gradnja že dolgo obljubljenega rondoja v Ivančni Gorici, ki bo nadomestil staro in nevarno križišče. Novi rondo je pomemben tudi za Muljavo in širšo okolico saj bo voznikom nudil hitrejše (in bolj varne) cestne povezave do centra Ivančne Gorice.
Potek gradnje boste lahko opazovali in občutili sami.



Čas, ki ga ob prometni konici porabite v sedanjem križišču: cca. 5 min

Denar, ki ga porabite ob izsiljevanju prednosti: od 2000€ dalje

Novo krožno križišče: NEPRECENLJIVO!


ponedeljek, 24. november 2008

Lov na medveda zaključen

Danes zjutraj ob 3.04 so v Mevcah uspavali medvedko, ki nas je zadnje dneve strašila po Muljavi in okolici.
Uspavali so jo pri Gadičevih, kamor je tudi najraje hodila v koruzno polje. Medvedko so poimenovali Neža, dobila je sledilno ovratnico in jo preselili v notranjost gozdov, stran od ljudi.


Ekskluzivno objavljamo slike iz lova, ogledate si jih lahko tukaj.

Video posnetek iz 24ur.com pa tukaj.

Fotografije iz našega bloga smo po njihovi želji posodili tudi forumu "Lov" (seveda z žegnom avtorja slik).



Foto: Aleš Tomažin

nedelja, 23. november 2008

Novosti v KS Muljava

Tik pred zimo in napovedanimi prvimi snežnimi padavinami Muljava in Muljavci še ne počivajo in se vedno lahko opazi kaj novega.

Na cesti Gorenja vas - Bojanji Vrh so že pred časom poširali cesto in bankine nasuli s peskom, te dni pa se je začelo že prvo asfaltiranje. Zaenkrat je poširan del, kjer je oster ovinek in cesta najmanj pregledna. Dokončna poširitev ceste je sedaj verjetno odvisna samo še od vremena.


Prvi del poširane ceste Gorenja vas - Bojanji Vrh

PD Polž Višnja Gora je poskrbel za odlično in potrebno markacijo Jurčičeve poti. Na vsakem večjem razpotju je namreč postavil smerokaze v smeri proti Muljavi in Krki (s časom, ki je potreben za hojo) in v kontra smeri - proti Polževem in Višnji Gori. Zelo priročna zadeva za vedno več obiskovalcev Jurčičeve pešpoti.


Še 15 min do Muljave...

nedelja, 16. november 2008

Medved hlačal po Muljavi

Po Muljavi se je razvedelo, da se po kraju brezskrbno sprehaja medved. Opažen je bil na Bebrovem hribu pri Tokčevih pred nekaj dnevi.
Brez dvoma se giblje tudi po širšem delu krajevne skupnosti, tako da previdnost ni nikoli odveč!




Novica je zanimiva tako za naš blog, kot za 24ur.com, kjer so pripravili članek za konkretno naš primer. Lahko si ga preberete in ogledate tukaj. Tudi pri jih je medved hlačal po Muljavi... :)
Priložene so tudi slike, ki so delo našega sokrajana. Vse vas pozivamo, da take fotografije lahko pošljete tudi nam, da s tem objavimo ali dopolnimo novico.

Prijazni anonimni je pod komentar zapisal: "Medvedka ujeta in uspavana 24.11.2008 ob 3.04 minute."

četrtek, 13. november 2008

Muljava letos ni med najlepšimi!

Ponovno je potekalo ocenjevanje slovenskih krajev v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Slovenski kraji so tekmovali v kategorijah: večja mesta, srednja mesta, manjša mesta, izrazito turistični kraji, turistični kraji, izletniški kraji, hribovski kraji...

Muljava je bila lansko leto uvrščena na visoko 2. mesto med najlepšimi izletniškimi kraji (spomin si lahko osvežite tukaj). Letos so med prvimi tremi Kostanjevica na Krki, Mozirje in Šentjernej.
Več o nagradah in najlepših krajih si lahko preberete ob kliku na sliko.
Kljub vsemu lahko še vedno trdimo, da je doma najlepše! Se pravi - na Muljavi!


Vir: Dnevnik, 5.11.2008

PS: Ta objava ni v nikakršnem smislu povezana z gasilci ali Urklom! :)

petek, 7. november 2008

Stare zamenjali novi...

... smetnjaki oz. kontejnerji namreč! V teh dneh so krajani vasi Oslica in Sušica dobili nove kontejnerje, kamor bo vsako gospodinjstvo odlagalo svoje odpadke. S tem se bo rešil problem vedno polnega smetnjaka sredi vasi.
Za večjo osveščenost in skrb za okolje bi bilo potrebno nastaviti samo še nekaj več (na Muljavi sta že dva) ekoloških otokov, da bi se vsi krajani KS Muljava začeli zavedati pomembnosti ločevanja odpadkov.



vaški kontejner ...


.. je dobil več naslednikov.

ponedeljek, 3. november 2008

Izkopavanje se nadaljuje...

Pri pripravljanju terena za novo poslovilno vežico na Muljavi so arheologi našli več kot so verjetno pričakovali, da bodo našli na takem kraju. Šlo naj bi za temelje atrija velike hiše - vile še iz rimskih časov. V sklopu teh temeljev pa naj bi bilo pod zemljo vsa ta stoletja oz. tisočletja tudi 140 srebrnikov. Rimsko najdišče konec koncev tudi ni presenečenje saj je čez našo krajevno skupnost potekala tudi rimska cesta in so podobna najdišča po celi občini. Sedaj ga imamo pa še na Muljavi... :)
Verjetno se je ob tej pomembni najdbi rok za našo poslovilno vežico kar precej premaknil in samo čez plastično varovalno ograjo lahko spremljamo, kako poteka gradnja vežice.



Pogled skozi ograjo...


... na izkopanine, ki bodo Muljavo lahko naredile še bolj prepoznavno!